MÒNICA OLTRA I JARQUE (Vicepresidenta de la Generalitat Valenciana)

28 de setembre de 2019 – XIX  edició “Tirant de lletra”.

Capella de l’antic Convent de Sant Josep i Santa Teresa- Convent Carme

Molt excel·lent, virtuós i gloriós President.

 

A honor, llaor e glòria de l’Associació Cultural Falla de Na Jordana, escola de saviesa, llar de diversió, indústria d’amor i palau de cultura.

 

En el fèrtil, ric i delitós barri del Carme, de la molt noble ciutat de València, hi havia un taller on un exèrcit de figures de plom anava a conquistar el món.

 

Era un 20 de novembre de 1490, quan la impremta de Nicolau Spindler, ubicada molt propet d’on ens trobem ara, va publicar el primer exemplar del Tirant lo Blanc. En aquella data este convent que hui ens acull encara no existia.

 

Però pròxim a este lloc està el convent del Carme, que es trobava en plena activitat eixe dia.

 

En tota l’activitat que podia haver en un convent carmelità, com és natural.

 

És molt fàcil imaginar que els monjos d’este convent visqueren aliens, entre maitines i laudes, sexta i nona, a la revolució literària que acabava de forjar-se uns carrers més enllà.

 

També resulta senzill suposar que el monjo que llegia passatges bíblics en el refectori d’eixe convent no era conscient que acabava de nàixer un dels personatges més fascinants de la literatura universal.

 

El cavaller Tirant lo Blanc no fascina pel seu valor en la batalla, ni per la seua astúcia militar, ni per la noblesa, ni tampoc, i això és molt important, perquè aconsegueix l’amor de Carmesina. Res de tot açò fa important al nostre heroi, perquè n’hi havia de més valents, de més astuts, de més nobles i de més habilidosos en l’amor.

El que fa important a Tirant és que se sembla a qualsevol de nosaltres. La seua potència no és que siga valent, sinó que té por, no és que siga astut, sinó que sent dolor, no és que triumfe en l’amor, sinó que tremola com un xiquet quan està amb Carmesina. Tirant no és important per escalar muntanyes, sinó per caure per finestres.

 

La seua importància no és que mate a molts enemics, sinó que mor d’un refredat.

 

El nostre heroi no ho és per practicar gestes impossibles, sinó per la seua condició humana.

 

I com és humà, viu, però també mor. Com qualsevol persona.

 

En definitiva, amigues i amics, el nostre cavaller Tirant lo Blanc no adquireix fama per ser un heroi èpic, sinó per ser un heroi quotidià. Com ho som tots nosaltres. Com ho som totes nosaltres.

 

Com ho és, també, la comissió fallera de Na Jordana. Perquè la fama d’esta comissió, en el sentit noble que comporta la notorietat adquirida per l’excel·lència dels actes, no s’ha assolit per plantar sempre el millor monument, ni disparar la millor mascletà, ni ser la més antiga, ni la de major pressupost, ni la més nombrosa.

 

La fama de Na Jordana és deu a les vostres heroicitats quotidianes, a les innovacions constants, al treball infatigable dels seus fallers i falleres, a la vostra sintonia amb la gent, amb el barri on s’ubica, a la vostra forta personalitat que, des del barri del Carme, la fa universal. Com universal és el cavaller Tirant.

En realitat la falla de Na Jordana, amb el seu afany constant d’innovació, de superació, de complicitat amb el barri i les persones que l’habiten, forma part de l’imaginari col·lectiu de totes les valencianes i valencians, de la nostra memòria sentimental, del nostre patrimoni cultural compartit.

 

Perquè amb les vostres idees constants heu aconseguit una vertadera revolució que ha fet avançar i obrir-se el món faller cap a espais desconeguts anteriorment.

 

Per això em fa particularment feliç que hàgeu pensat en mi per a ser la pregonera de la dinovena edició del “Tirant de Lletra”, perquè la simple idea de la lectura d’esta obra, la novel·la total, com digué Vargas Llosa, el millor llibre del món, com sentencià Cervantes, és en ella mateixa una heroïcitat.

 

Però també he de confessar que em fa feliç perquè este pregó em permet participar d’una manera diferent en este homenatge a la novel·la. Com sabeu sempre he respost a la vostra amable invitació i, disciplinada com sóc, sempre he llegit els fragments que m’ha tocat.

 

Estos últims anys, a més, ho he fet en funció de la meua responsabilitat institucional.

 

Però com en el càrrec va la càrrega, el meu càrrec de Vicepresidenta comporta que sempre em toque llegir els últims fragments de l’obra. Els fragments on Tirant mor i encomana la seua ànima a Déu Nostre Senyor quan a mi, què voleu que vos diga, m’hauria agradat llegir uns altres fragments.

 

Fragments com el que relata la primera volta que Tirant veu a Carmesina:

 

“Els seus ulls contemplaven la gran bellesa de Carmesina. A causa de la gran calor que feia aquesta estava mig descordada, mostrant en els pits dues pomes de paradís que pareixien de cristall, les quals donaren entrada als ulls deTirant i, d’ahí en avant, no pogueren trobar la porta per on eixir.”

 

O el que descriu la primera incursió eròtica del cavaller:

 

“Després vaig veure com ell us besava molt sovint, us desféu la clotxeta dels pits, i com us besava amb molta pressa les mamelles. I quan us hagué ben besada, us volia posar la mà davall la falda per cercar-vos les puces.”

 

O aquell que relata la consumació de la batalla amorosa:

 

“Als combats d’amor no els cal força, sinó enginyosos afalacs i dolços enganys. No vulgueu véncer aquella que és vençuda per la vostra benvolença. Les armes d’amor no han de tallar, no han de trencar, no han de ferir l’enamorada llança. Teniu pietat, teniu compassió d’aquesta donzella sola. En poc de temps, Tirant hagué vençut aquesta batalla deliciosa i la princesa reté les armes i s’abandonà i perdé el sentit. I podeu creure que els dos amants estigueren tota la nit en aquell benaventurat deport que fan els enamorats, perquè armes de cavaller no fan mal a donzella.”

 

Espere que sabreu disculpar-me esta xicoteta transgressió, este mínim tràfec d’influències que he comés, però convindreu amb mi que es tracta de passatges d’una bellesa abstoluta, d’una vitalitat que sorprén i d’una sensibilitat extrema.

 

Però sobretot, són passatges d’una modernitat inaudita i d’un atreviment que encara hui en dia ens deixen amb la boca oberta. Tan moderns que perfectament podríem fer-los nostres un 8 de març.

 

I esta modernitat i esta gosadia sorprenen particularment en moments preocupants com els que vivim, on alguns drets, llibertats i avanços socials que pensàvem que estaven assolits, estan posant-se en qüestió. I on, curiosament, la llibertat artística i de creació estan patint censures inadmissibles en termes democràtics.

 

Per això resulta més encoratjador encara, i ens ompli de goig el cor i esperança l’ànima, que esta meravellosa iniciativa de la falla Na Jordana celebre enguany el dinové aniversari.

 

Al llarg d’estos dèneu anys molts xiquets i xiquetes, falleres i fallers, veïns i veïnes, gent popular i gent anònima, han tingut ocasió de llegir fragments del Tirant lo Blanc i fer-lo seu.

 

Reviure esta obra màgica, posar-se en la pell dels seus personatges, patir per un moment, riure, plorar, participar en una batalla, rendir-se a l’amor, naufragar, resar i morir.

 

En resum, fer de la literatura, vida i de la vida, emoció. Perquè això és la vida: emocions constants que ens fan bategar el cor i l’anima, com la celebració que ens junta ací hui i la que continuarà des del pròxim dilluns fins el 9 d’octubre amb la lectura continuada de l’obra i totes les activitats paral·leles.

 

Les falles, Patrimoni Cultural de la Humanitat, són una de les mostres de cultura popular més vives i més arrelades que es poden trobar. Les falles són poble i el poble és indissociable de la falla, en tota l’extensió d’esta enorme expressió cultural.

 

Però si a este fet li afegim la constant innovació que aporta una activitat com la que hui ens ha reunit, ens trobem que les falles constitueixen un esclat de cultura que desborda el seu propi origen i esdevé una festa total, igual que el Tirant és una novel·la total.

 

Perquè el “Tirant de Lletra” suposa una democratització de la cultura com poques voltes és vista. No solament pel fet en sí, que uneix de manera sòlida poble i literatura, sinó perquè esta iniciativa naix del poble, es manifesta en el poble i reverteix en el poble. Perquè, com digué el poeta, no s’és res si no s’és poble.

 

Per estes i moltes altres virtuts podeu creure que l’Associació Cultural Falla de Na Jordana, pel seu bon regiment i per la seua virtuosa vida, trobarà la glòria del paradís.

 

Llarga vida a la falla de Na Jordana. Llarga vida al Tirant de Lletra.

 

Deo gratias.

 

Dit en la noble ciutat de València, el 28 de setembre de l’any dos mil i dinou del Natalici del Nostre Senyor Jesucrist