TIRANT DE CINE, TIRANT DE TELE, TIRANT DE VÍDEO, TIRANT DE WEB: L’EXPOSICIÓ //

``Els cartells de cinema sempre m'han atret. Ja no és inèdit dir que són l'autèntic resum de la pel·lícula. En quasi tots, almenys els més antics, apareixen els seus protagonistes entre escenes que representen fidelment el seu gènere i el vertader caràcter del film. Alguns d'ells van formar part de la meua imaginació de xiquet, van compartir la meua vida d'adolescent i em van acompanyar en la meua maduresa. Van ser imatges que van quedar gravades més enllà del record de la pel·lícula en si``. Vicente Lorenzo Díaz.

Durant molt de temps, la publicitat de les projeccions cinematogràfiques ha estat unida als cartells que tractaven d’impressionar el públic amb una potent imatge que compendiara coherentment el to i el tema de cada pel·lícula amb expressivitat i eficàcia i que alhora oferira la informació bàsica imprescindible sobre cada film. Una gran quantitat d’artistes valencians, que esporàdica o regularment es dedicaren a la construcció de falles (Dubón, Raga, Ballester, Renau, Peris Aragó…) gràcies a productores nostrades com CIFESA s’hi van consagrar com a especialistes en la realització d’aquells cartells publicitaris i van contribuir a  convertir allò que no deixava de ser un reclam comercial en una creació artística perfectament recognoscible.

 

Vicente Lorenzo Díaz (València, 1950), artista íntegre i autor d’una producció essencialment fallera, ha sabut també redirigir la seua obra cap altres gèneres com el dibuix, la il·lustració i sobretot el cartell, especialitat en què va començar a obrir-se camí en les darreries dels anys huitanta i on ha sabut vessar tota la seua força expressiva i expansiva. En els seus affiches l’artista disposa amb contundència tintes fragmentades o  planes i contorns ben definits sense transicions cromàtiques amb les quals articula un llenguatge directe i de lectura ràpida. La seua obra gràfica es caracteritza a més pel domini del dibuix i pel modelat volumètric d’unes figures sempre d’eloqüent i acurat gestuari. Uns cartells que esdevenen obres d’art des del moment en què l’il·lustrador recorre a suports com la fusta o el llenç i fa ús de la ironia més cool per a suggerir contradictoris dobles sentits per mitjà de textos o imatges contrastades. La influència de l’estil de l’Escola Valenciana del cartell continua present en moltes obres de la seua producció, però també les tècniques tradicionals d’execució del pasquí, perquè Lorenzo roman fidel a l’acrílic en temps de disseny digital i fa gala d’una magistral retolació realitzada a mà amb el perfeccionisme propi d’un delineant. Com indica el doctor José Miguel ARCE (2020): “Els cartells que presenta el calidoscòpic i polièdric artista Vicente Lorenzo Díaz -dibuixant, pintor, escultor- són una viva recreació dels clàssics del Seté Art”.

 

En la mostreta TIRANT DE CINE, TIRANT DE TELE, TIRANT DE VÍDEO, TIRANT DE WEB promoguda  per l’Associació Cultural Fallera Na Jordana amb motiu de la commemoració de l’Any Berlanga dins de la programació de la XXI edició del “Tirant de Lletra”, Vicente Lorenzo, amb el seu peculiar esguard, interpreta,  inventa, crea i recrea un repertori de 24 cartells publicitaris de pel·lícules, telesèries, vídeos, clips i web sèries  que constaten la presència de les Falles en els audiovisuals de ficció des de l’època del cinema mut als actuals temps de l’era digital. Vint-i-quatre crits a la paret – si seguim la definició de Renau-, amb què l’artista tracta de copsar l’essència d’aquelles històries imaginades i filmades sobre la festa, els artistes, els cadafals, les falleres i els fallers, independentment de la seua qualitat, significació o transcendència.

 

Tant l’exposició com el catàleg virtual i els dos audiovisuals que la complementen en aquest  lloc web segueixen com a criteri d’ordenació la cronologia dels propis audiovisuals. Així TIRANT DE CINE, TIRANT DE TELE, TIRANT DE VÍDEO, TIRANT DE WEB és un recorregut per la ficció filmada sobre les Falles, una ficció d’opereta, melodramàtica, còmica, de pandereta, policíaca, de cuplet, masclista, pretesament Pop, eròtica, kitsch, folk, transgressora, revulsiva, underground, bròfega, esperpèntica, terrorífica, paròdica, fantàstica, satírica, desvergonyida,  ‘bizarra’, cutre i, fins i tot, pornogràfica. Una ficció que pel general, n’ofereix una visió inversemblant i anecdòtica d’una festa, que en la immensa majoria dels casos només sol constituir un pretext, quan no un decorat de fons per al desenvolupament d’un guió ben feble. Perquè si generalitzem, com diuen alguns: “el cine con fallas merecería un Razzie o anti Òscar”.

 

Aquesta mostreta esdevé una extensió revisada i actualitzada de l’aplec d’activitats “Barrejat de cinema amb falles”, organitzat el 1994 pel Congrés Jaume I de Cultura Popular Valenciana i la Filmoteca de la Generalitat Valenciana amb el suport de la Fundació Ausiàs March i que es va concretar en la programació del cicle “El Rialto en llamas” i en la publicació del primer quadernet de ‘papers d’investigació’ sobre la interrelació existent entre ambdues manifestacions, tan efímeres i combustibles alhora. El propi Berlanga va apadrinar l’exhibició d’algunes de les pel·lícules ara recreades per Lorenzo, que fins la data dormien als arxius fílmics autonòmics i nacionals i també va presentar l’edició d’aquells primers estudis sobre les Falles i el cinema que van realitzar una colla d’historiadors, crítics, sociòlegs i realitzadors de cinema.

 

Va ser en aquell context  on el director valencià va manifestar i reconéixer per primera vegada en públic l’essència genuïnament fallera de les seues pel·lícules, tal i com faria palés tres anys més tard en el seu discurs d’investidura com a doctor honoris causa per la Universitat Politècnica de València.

VICENTE LORENZO DÍAZ:  Nit d’albaes (2021). Recreació del cartell de la pel·lícula homònima, de Maximilià Thous per a Producciones Artísticas Cinematográficas Españolas (PACE), Ebro Films i Carlos Stela, Espanya, 1925. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ:  Mientras arden las fallas (2021). Recreació del cartell de la pel·lícula homònima, de Miguel Monleón per a Ediciones Ruamón, Espanya, 1929. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ:  La última falla (2021). Recreació del cartell de la pel·lícula homònima, de Benito Perojo per a Sovrania- Ufilms SA. Espanya-Itàlia, 1940.. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZJuzgado permanente (2021). Recreació del cartell de la pel·lícula homònima, de J. L. Romero Marchent  per a Atlante Films. Espanya, 1953. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZEl último cuplé (2021). Recreació del cartell de la pel·lícula homònima, de Juan de Orduña  per a CIFESA. Espanya, 1957. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ:  La corista (2021). Recreació del cartell de la pel·lícula homònima, de J. M. Eloriieta  per a Distribuidora Cinematográfica del Centro. Espanya, 1960. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ:  The Boy Who Stole a Million (2021). Recreació del cartell de la pel·lícula homònima, de Charles Crichton per a Produccions de George H. Brown. Regne Unit, 1960. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ:  Agáchate que disparan (2021). Recreació del cartell de la pel·lícula homònima, de Manuel Esteba per a Producciones Cinematográficas de Cine, Espanya, 1968. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ:  La ambición (2021). Recreació del cartell  d’un dels episodis de la pel·lícula Pecados Conyugales, de José María Forqué per a Orfeo Films-Incine, Espanya, 1968. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ:  La fallera mecànica (2021). Recreació del cartell de la hipotètica  pel·lícula de Lluís Fernàndez, la crítica de la qual va ser publicada a la revista Ajoblanco el 1976. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ:  Con el culo al aire (2021). Recreació del cartell de la pel·lícula homònima, de Carles Mira per a Ascle Films, Globo Media, Andro. Espanya, 1980. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ:  La maldición de la Pantera Rosa (2021). Recreació del cartell de la pel·lícula homònima, de Blake Edwards per a MGM, EUA-Regne Unit, 1983. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ: Historias de hombres con gabardina (2021). Recreació del cartell del curtmetratge homònim de Vicente Domingo per a Instituto de Cine y Televisión/ Fundación Shakespeare. València (Espanya), 1987. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ:  Demasiado fàcil para ser fallera (2021). Recreació del cartell de la pel·lícula homònima, de Salva Bolta per a Barraca Bar. València, 1986. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ:  El ángel de la muerte (2021). Recreació del cartell  per a un dels episodis de la telesèrie Brigada Central,  de Pedro Masó per a TVE. Espanya, 1989. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ:  Les Falles (2021). Recreació del cartell  per a un dels episodis de la telesèrie Teresina S.A,  de Jordi Milan i La Cubana per a TV3, 1992. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ:  Misión Imposible II (2021). Recreació del cartell de la pel·lícula homònima, de John Woo per a Paramount Pictures, Munich Film Partners & Company, EUA, 2000. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ:  Arroz y tartana (2021). Recreació del cartell  per a un dels episodis de la telesèrie homònima de J. A. Escrivà  per a TVE. Espanya, 2003. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ:  Superfallera (2021). Recreació del cartell  per a la websèrie homònima de Manuel Valero  per a Youtube. 2006-2007. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ: Què bo ser un freak! (2021). Recreació del cartell  per al videoclip homònim de Producciones La Hormiga i Na Jordana per a Youtube, 2007. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ: La fallera calavera (2021). Recreació del cartell  per al videoclip homònim de d’Enric Aguilar per a Youtube. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ: El desafio fallero (2021). Recreació del cartell  per al videoclip homònim de d’Antena Paranoica per a Youtube, 2008. Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ: Antes de la noche del Fuck (2021). Recreació del cartell  per a un episodi de la websèrie Archibald in Valencia,  de Xon Gonzàlez  per a Películas de Nakamura. Espanya, 2012.  Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.

VICENTE LORENZO DÍAZ: Paella Today! (2021). Recreació del cartell  per a la pel·lícula homònima de un episodi de Cèsar Sabater  per a Generalitat Valenciana, Naumaquia, Publips-Serviceplan. Espanya, 2017.  Acríl·lic/cartó. 32,5 x 50 cm.