TIRANT DE TABAL I XIRIMITA //

“(…) fetes les esponsalles, grandísima festa e alegria fon feta en lo Palau e en la ciutat… la música, portada en diverses parts per les torres e finestres de les grans sales: trompetes, anafils, clarons, tamborinos, xaramies e musetes e tabals, ab tanta remor e magnificència que no es podrien defendre los trists de tota alegria (…)” .

Tirant Lo Blanc. Capítol CDLII

Des de les primeres edicions del “Tirant de lletra” © festa, música i tradició, com a elements imprescindibles que encunyen nostra cultura han estat ingredients inseparables de la lectura col·lectiva. Ha sigut sobretot en les cerimònies d’obertura on el gemec de la dolçaina, el repic de tabals i la potent sonoritat dels timbals han seduït i persuadit el públic assistent per fer palés que llegir el Tirant és fer poble i apostar pels senyals identitaris més nostrats.

Na jordana sona a dolçaina i la dolçaina sona a Na Jordana i el 2016 va tractar de consolidar-se com un referent de la xirimita a la ciutat, malgrat que les vespres del 9 d’octubre sempre han sigut complicades per als dolçainers per raons de treball. Així amb la col·laboració d’Antoni de la Asunción, compositor i director de la colla de dolçainers “El Cudol” i de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters va instaurar, com a complement a la seua activitat estrella, l’organització  d’una trobada de dolçainers i tabaleters d’arreu la Comunitat Valenciana per arribar allá on les institucions valencianes o les pròpies colles no havien  aconseguit arribar.

Des d’aleshores ençà, el cap de setmana previ a l’inici de la lectura, grups de dolçainers procedents d’arreu de la Comunitat Valenciana, guiats pels fallerets i falleretes de Na Jordana, recorren en  cercavila  d  els carrers de la demarcació per confluir en un espai públic. Allí, després de procedir-se a l’audició de breus  peces del repertori de cada colla, totes a l’uníson  interpreten  sota la direcció del mestre dolçainer tres composicions clau ben significatives tant  per als dolçainers com  per als organitzadors: “Xavier, el coixo”, “El bequetero” i “l’Himne de Na Jordana”.

El claustre gòtic del Centre del Carme-Cultura Contemporània i la sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural la Beneficència han sigut els espais que han acollit la culminació de les tres primeres edicions del “Tirant de tabal i xirimita”.

I APLEC TIRANT DE TABAL I XIRIMITA

II APLEC TIRANT DE TABAL I XIRIMITA

III APLEC TIRANT DE TABAL I XIRIMITA

IV APLEC TIRANT DE TABAL I XIRIMITA

V APLEC TIRANT DE TABAL I XIRIMITA

Direcció: Antonio de la Asunción.

Colles participants:

ALJUB (Bocairent): APLEC I

BRAULI ORTEGA I XIC TABALETER (València): APLECS III i IV

DOS QUINZETS-TRÓ DE BAC (València): APLEC I

EL CUDOL (València): APLECS I, II, III i IV

EL PONT (València): APLECS II, III, IV

EL XARQUET (Massalfassar): APLECS I, II, III, IV

ESCOLA A QUATRE QUARANTA (València): APLEC I

FEDERACIÓ VALENCIANA DE DOLÇAINERS I TABALETERS

GATZARA (València): APLEC I

JOVE MUIXERANGA (València): APLEC IV

L’ARBRE ESBART SOCARRAT (València): APLECS I, II,

MORRALLÀ (L’Olleria): APLEC I

NANOS I GEGANTS (Vinaròs): APLEC III

QUEBESONA (València): APLEC I

RUSSAFA FA (València): APLECS II, III, IV

VALÇAINA (València): APLECS I, II, III, IV