DEO GRATIAS//

La lectura de les darreres pàgines del Tirant lo Blanc constitueix un acte emotiu que, té lloc a la seu social de Na Jordana cada 9 d’octubre a les 12.00h. És un dia de celebració, de complaença i de satisfacció  compartida per l’esforç conjunt efectuat. En les primeres edicions la recreació del desenllaç de la novel·la corria també  per compte de reeixits lectors i lectores, però l’experiència va convertir estes sessions de cloenda en un acte de caire més íntim i casolà, perquè el Tirant, després de les batalles o de les festes i els fastos per les seues victòries en llaor de multituds també necessitava gaudir i esplaiar-se en la intimitat. En els darrers anys les lectures finals corren per compte dels representants de cada exercici i d’aquells col·laboradors i col·laboradores més destacats en cada edició i serveixen de preàmbul a l’emotiu discurs de comiat per part del president de Na Jordana i a la visita que l’equip d’organització sol fer a un monument o edifici emblemàtic del Segle d’Or.

 

Des del 2015 i a proposta de la Generalitat Valenciana l’heroi mor a palau, perquè el “Tirant de Lletra” © de ser una activitat oficiosa per commemorar el 9 d’Octubre ha passat a formar part del programa oficial d’actes de celebració del dia gran dels valencians. D’esta manera les vespres de la festa té lloc una lectura al pati del Palau de la Generalitat en què  a més del Molt Honorable  intervenen d’altres representants de les institucions valencianes que llegeixen l’epíleg de la versió original de la novel·la. Això no lleva, però, que l’endemà la lectura de la fi de la versió dramatitzada continue  al casal per compte dels impulsors de la iniciativa.

 

El 2019 i com ja va fer Na Jordana en l’acte d’obertura de 2016, en les lectures palatines es va llegir una selecció de textos on els personatges femenins de la novel·la de Martorell tenien un protagonisme indiscutible. Com en aquella ocasió, només van ser llegits per dones.

 

Igualment significativa va ser la cloenda de 2009 que va culminar amb la participació de tot el col·lectiu de fallers i falleres de la comissió en la VI entrada mora i cristiana de la ciutat de València formant part del seguici del capità cristià, el president de Na Jordana, Pere Borrego Pitarch.