QUI POT LLEGIR EL TIRANT?//

La lectura del Tirant està oberta a la participació ciutadana. No interessa la capacitat per a la declamació dels lectors o lectores que cada edició trien el dia i l’hora de lectura que consideren més adequada , sinó el simple fet de secundar la iniciativa i reunir-se per llegir, perquè un poble que es reuneix per llegir, per dialogar, per sentir, per celebrar, per debatre i per a refermar els seus arrels, sens dubte, és un col•lectiu unit, crític i preparat per a superar els problemes que té pendents.

A la nostra crida a la lectura, però, també han donat suport: fallers, esportistes, escriptors, músics, actors, mestres, alumnes, periodistes, polítics i representants de l’entramat associatiu valencià ben reeixits.

Al llarg de les catorze edicions del “Tirant de lletra” © han tingut lloc sessions monogràfiques on han participat: futbolistes, atletes i jugadors de bàsquet (“Tirant d’esport” 2001-2006); músics, cantants i dansaires (“El Tirant em sona”, 2003 i 2005); dissenyadors, indumentaristes i comentaristes de moda (“El Tirant està de moda”, 2004) ; dramaturgs, actors i directors de teatre (“El Tirant a escena”, 2008) ; representants dels mitjans de comunicació (“Les golfes del Tirant” 2001-2005) i falleres majors de València (“Tirant de festa”, 2008).

Des de la primera edició , la lectura del Tirant ha sigut també un clàssic en el procés de selecció de la fallera major de València.

Altrament en les sessions inaugurals, junt al pregoner o pregonera i els representants de Na Jordana han intervingut un selecte grup de teloners i teloneres relacionats amb diversos àmbit del món festívol, cultural i polític valencià que han delectat els assistents amb la lectura dels capítols preliminars.

Teloners i teloneres del Tirant

2001

Adriana Polo (FMV); Alfons Grau (1r tinent d’alcalde Ajuntament de València); Antonio Lis (Diputat de Cultura); Josep Alarte (faller, rapsoda, locutor, dramaturg i director d’escena); Jesús Huguet (Secretari del Consell Valencià de Cultura); Consuelo Císcar ( Directora de Promoció Cultural de la Generalitat Valenciana) i Ricardo Bellveser (President de l’Institut Alfons el Magnànim).

2002

Sara Martín (FMV); Manuel Tarancón (Conseller de Cultura de la Generalitat Valenciana); Fèlix Crespo (Subdelegat del Govern); Andrés Palop (futbolista València CF); Alfons Pérez (periodista i presentador «Notícies 9 Tercera Edició»); Ascensió Figueres (Presidenta AVL), Vicent Bellver (Director UIMP) Josep Monforte (President Interagrupació de Falles de València); Donís Martín (Secretari general JCF) i Manuel Camarasa (President Federació Valenciana de Folklore).

2003

Vanessa Lerma (FMV); Consuelo Císcar (Secretària autonòmica de cultura); David Serra (Director de Política Lingüística i Patrimoni Cultural); Félix Crespo (Regidor de Patrimoni i Festes); Justo Nieto (Rector UPV); Rafael Gil (Vicerector de Cultura UV); Rodolf Sirera (dramaturg); Maribel Casany (actriu); Gemma Juan (presentadora Canal 9-TVV); Juanjo Prats (actor, director d’escena i presentador de Canal 9-TVV); Carolina Vegas (presentadora programa “Arrels” Canal 9-TVV); Empar Recatalà (periodista i presentadora informatius Canal 9); Marc Agliata (Cap d’informatius Ràdio 9); Alfons Pérez (presentador d’informatius Canal 9); Fani Grande (presentadora Canal 9-TVV); Sento Llobell (il·lustrador); Josep Hinojosa (Catedràtic d’Història Medieval de la Universitat d’Alacant) i Tomàs Femenía (President Junta Local Fallera de Gandia).

2004

Noèlia Soria (FMV); Carmen Alborch (Escriptora, feminista i diputada al Congrés per la circumscripció de València); Josep Franco (novel·lista); Susanna Lliberós (periodista, poeta i reportera de Canal 9-TVV); Empar Ferrer (actriu); Vicente Seguí (Cantant OT3); Rosángeles Valls ( coreògrafa i directora d’Ananda Dansa); Vicente Navarro (Director General del Llibre i Biblioteques de la Generalitat Valenciana).

2005

Gueguel Masmanian (FMV); Alfons Cervera (escriptor i periodista); Joan B. Peiró (Doctor en Belles Arts i Vicerector de Cultura UPV); Ramón Moreno (professor d’art dramàtic i director d’escena) i Esther Vallés (actriu i presentadora del programa “Lluna Plena” de Canal 9-TVV).

2006

Lucía Gil (FMV); Núria Llopis (FMIV); Ramon Palomar (periodista i escriptor) i Rosa Solbes (periodista i activista feminista).

2007

Carles Alberola (dramaturg, actor i director d’escena) i Joan Molina (actor de la sèrie “L’Alqueria Blanca” TVV).

2008

Glòria Martínez (FMV); Victòria Blázquez (FMIV); Carmen Alborch (escriptora feminista); Chus Lacort (periodista i comunicadora TVV) i Francisco Tomàs Vert (rector Universitat de València).

2009

Marta Agustín (FMV); Pasqual Alapont (dramaturg); Àngela Castilla (actriu); Laura Grande (periodista i presentadora del programa “A la fresca”-TVV) i Gil-Manuel Hernàndez (President de l’Associació d’Estudis Fallers).

2010

Albert Guillem Hauf (filòleg, historiador de la literatura i crític literari); Pedro Cavadas (Cirurgià plàstic); Josep Lluís Sirera (Vicerector de la Universitat de València); Enrique Lodares (modista), Nelo Gómez (actor de la sèrie “L’Alqueria Blanca” TVV) i Salvador Broseta (Secretari PSPV-PSOE).

2011

Laura Caballero (FMV); Francesc Lledó (Regidor de Festes Ajuntament de València); Antoni Ariño (Vicerector de Cultura UV); Josep Mir (cirurgià i cap de la unitat d’HPB i transplant de l’Hospital la Fe); Josep Ballester (poeta i docent); Paco Sarro (actor de la sèrie “L’Alqueria Blanca” TVV); Mònica Oltra (Diputada a les Corts Valencianes pel grup Compromís) i Amadeu Sanchis (Regidor del grup EU de l’Ajuntament de València).

2012

Sandra Muñoz (FMV); Reyes Martí (pirotècnica); Enrique Martín (Director regional Onda Cero Radio).

2013

Emili Casanova ( Catedràtic de filologia i membre de l’AVL); Josep A. Ponsoda (periodista, presentador i comunicador); Jesús Peris (President de l’Associació d’Estudis Fallers); Lourdes Bernal (Regidora del grup popular de l’Ajuntament de València) i Boro Peiró (locutor Onda Cero Radio).

2014

Carmen Sancho (FMV); Feliu Ventura (cantautor); Carles Sanjaime (actor i director d’escena); Elena Martínez (alcaldessa de Paterna); Cristina Chulià (fallera major de Paterna).

2015

Estefania López Montesinos (FMV); Pere Fuset (Regidor Cultura Festiva Ajuntament de València); Sole Giménez (cantant i ex-component del grup musical Presuntos Implicados); Martín Forés (artista multidisciplinar); Ma. Victòria Liceras (indumentarista); Rosa Ma. Visiedo ( Rectora Universitat CEU- Cardenal Herrera) Jesús I. Català (Doctor Història de la Ciència) i alumnes d’immersió de diverseses nacionalitats del CEU- Universitat Cardenal Herrera.

2016

Alícia Moreno (FMV); Mar Busquets (poeta i narradora); Noèlia Pérez (actriu), Sandra Gómez (Regidora grup PSPV-PSOE Ajuntament de València) i Immaculada Guerrero (Vicepresidenta Promoció Cultural JCF).

2017

Raquel Alario (FMV); Empar Marco (Directora general À Punt); Josep Antoni Fluixà (Director Fundació Bromera) i Juanjo Trilles (President Federació Valenciana de dolçainers i tabaleters).

2018

La Cubana.

2019

Marina Cervera (FMV); Clara Castelló (periodista, locutora i comunicadora); Juan Magraner (periodista, redactor i locutor) i Lucía Poveda (actriu).

2020

Consuelo LLobell (FMV); Joan Ribó (alcalde de València); Sandra Gómez (Tinent d’alcalde de València); Carlos Galiana (Regidor de Festes de València); Dolors Gimeno (Diputada de normalització lingüística); Ramon Ferrer (President AVL); Abel Guarinos (Director Teatres de la Generalitat);  Noèlia Pérez i Josep Zapater (actors i cantants); Borja Penalba i Mireia Vives (músics).