LES GOLFES DEL TIRANT //

E aprés dues hores de la nit, vengueren les dances e momos e diverses maneres de entramesos, que molt ennoblien la festa…

(Tirant lo Blanc. Capítol CLXXX)

En universitats, museus i altres institucions d’arreu del món se succeïxen lectures col·lectives de peces literàries que són especialment significatives per a un col·lectiu o una comunitat, com El Quijote en el  Círculo de Bellas Artes de Madrid, Moby Dick al Whaling Museum de New Bedford o, fins i tot, la Bíblia en diversos indrets del món, textos que, per la seua extensió, poden resultar feixucs al públic que sol assisir a l’audició.

 

Amb l’experiència que la lectura ininterrompuda ens aportà durant  les primeres nits en vetla i la predisposició a la gatzara per part dels lectors i les lectores més noctàmbuls, a partir de la IV edició del “Tirant de lletra” ©, Na Jordana decidí fer una treva lectora en eixa llarga jornada al 9 d’octubre per a introduir a manera de parèntesi un espectacle escènic o  de cafè-teatre obert al públic. A hores d’ara passar pel casal de Na Jordana a la finalització del Castell de Focs amb què els valencians commemoren l’arribada del seu Dia Gran.

 

Tota manifestació pública en què un grup de gent s’expressa davant una altra gent té una part teatral, com les festes al carrer, com les presentacions falleres, com quasi tot el que fa Na Jordana que, no debades, el 2016 va ser recompensada amb el premi AVETID per la seua estreta vinculació amb el sector escènic i amb el món de la cultura valenciana en general.

 

La quantitat i la diversitat de propostes teatrals sorgides arran d’estes 20 edicions com a complement a la lectura pública del Tirant ha estat més que notable. Cercaviles tardo medievals, espectacles amb foc, espectacles de text, monòlegs o lectures dramatitzades, a més de mostres expositives i conferències sobre el teatre medieval valencià o sobre espectacles de titelles com el Tirant lo Blanc  (1986) de L’Entaulat-teatre, han engrossit la lectura.

 

Una constant en les nits golfes ha sigut  la presència de Pot de Plom, la companyia de Xavi Castillo, eixe irreverent histrió que manté ben viu l’esperit dels bufons del Segle d’Or valencià o de les companyies tal i com se’l tipificava en la pròpia falla Na Jordana de 2017, que ha oferit en qualitat de première o de prestrena cinc dels seus espectacles en eixe refugi de llibertat que és la seu social de Na Jordana i que un públic corprès, entusiasmat  o escandalitzat  ha pogut presenciar.

 

Però a les “golfes” tampoc no han faltat ni  els clowns ni els col·loquiers contemporanis, és a dir, els monologuistes valencians molt abans de convertir-se en un fenomen mediàtic i de masses, ni les representacions estrictament teatrals de menut format.

 

Per a acompanyar la lectura col·lectiva de 2009, la companyia CRIT va representar l’obra Tirant lo Blanc, una peça que partix de l’adaptació teatral del Tirant de Pasqual Alapont (2006). Es tractava d’un viatge trepidant de només cinquanta minuts pels passatges més rellevants del Tirant en què només dos actors representaren més de quinze personatges. Però tampoc al “Tirant de lletra” no han faltat propostes escèniques relacionades amb l’època o amb el propi autor de la novel·la.

 

El 2010 també els de CRIT hi van representar L’espill donant veu i cos als diversos personatges que formen part de l’univers de Jaume Roig. Un espectacle fresc, divertit i atrevit per aproximar-nos a una de les novel·les més brillants i destarifades de la nostra literatura i que posava damunt la taula els conflictes de gènere des de l’Edat Mitjana fins als nostres dies.

 

Igualment el 2018 l’actor i filòleg  Joan Nave va aprofitar el “Tirant de lletra” per a estrenar a la ciutat de València el seu  monòleg  Joanot, un tour de force interpretatiu que, en clau d’humor i  amb rigor històric i literari, se centrava  en la vida de Joanot Martorell per e entrar dins de la intimitat del personatge.

 

I és que hi ha alguna cosa millor que mantenir l’interès i l’atractiu estrictament teatral per a estimular la lectura o relectura d’un clàssic?

LES GOLFES PER ANYS

2004

POT DE PLOM: «HISTORIETES MEDIEVALS»

2005

ENGRATA COMPANYIA DE TEATRE: «TIRANT DE CLOWN»

2006

POT DE PLOM: «L’ESTRANY VIATGE»

2007

RAFA FORNER: «ANEM TIRANT»

2008

LES TRES QUEIXONES (MARIA JUAN): «SENSE PENES NI GLÒRIES»

2009

POT D PLOM-TEATRE: «HISTORIETES DE REIS I BUFONS»

2010

CRIT TEATRE: «L’ESPILL»

JUJA: «SNIF»

2011

RAFA FORNER: «TIRANT TIRANT»

2012

ÒSCAR TRAMOYERES: «LA LLISTA DE LA COMPRA»

2013

EUGENI ALEMANY: «T’HO DIC SENSE ACRITUD»

2014

JUJA-TEATRE: «ZAPPING»

2015

FERRAN GADEA: «APADRINA UN VALENCIÀ»

2016

XAVI CASTILLO: «NEWS!»

2017

ÒSCAR TRAMOYERES: «AMB POQUET EM CONFORME»

2018

L’ESCLAFIT- TEATRE (JOAN NAVE): «JOANOT»

2019

XAVI CASTILLO:»LA BÍBLIA»