NOU D’OCTUBRE A VALÈNCIA //

Josep Lluís Sirera

Actuació del grup Teatre de l’Ull a la plaça del Portal Nou.

El nou d’octubre és la festa oficial de la Comunitat Valenciana.

Se celebra aquest dia l’entrada de tropes cristianes, a les ordes de Jaume I, a la ciutat de València l’any 1238. La importància d’aquesta data queda de manifest en els nombrosos actes amb què les autoritats municipals celebren la festivitat. Entre ells les inevitables desfilades (processons cíviques), els focs artificials i altres.

Però ja fa set anys que una comissió fallera del centre de la ciutat, la de Na Jordana, va impulsar una lectura col·lectiva de la novel·la capital de les lletres valencianes, el Tirant lo Blanc.

En la present convocatòria, a més Na Jordana commemora el mig segle transcorregut des de la riuada de 1957. Commemoració allunyada del folklore i de la institucionalització, la falla recupera d’aquesta manera els àmbits públics, però no per a apropiar-se d’ells com molts li tiren en cara a les comissions falleres, sinó per a convertir-los en espais de trobada, reflexió i de diversió compartida.

En efecte, en les convocatòries anteriors hem pogut contemplar actuacions de grups de teatre de carrer o de colles de diables, hem participat en lectures itinerants de la novel·la o assistit a exhibicions pirotècniques. I en el present any, a més, ho fem als concerts de campanes, a balls folklòrics i a performances poètiques i musicals, a una mostra fotogràfica als carrers o a l’actuació de Teatre de l’Ull.

 

Fiestacultura núm. 33. Hivern 2007