SALUTACIÓ //

Benvingut i benvinguda a la 20+1 edició del “Tirant de Lletra” que en vespres del 9 d’octubre organitza indefugiblement NA JORDANA. Un any més  us convoquem a la lectura col·lectiva del Tirant lo Blanc,  el clàssic més universal de les lletres valencianes, per fer palés que som un poble amb una cultura i una llengua pròpies que ens singularitzen i ens diferencien. Si en el segle XV la cultura va constituir la millor arma per convertir els valencians i les valencianes en un referent d’educació, coneixement, refinament i art arreu del món, pensem que a hores d’ara continua esdevenint la millor carta de presentació del nostre tarannà. La cultura ens fa superar diferències, ens unix i reunix i, sens dubte, ens fa lliures i membres d’una col·lectivitat i per això ens mostrem persistents any rere any. Llegiu, llegiu molt i si ho feu amb bona companyia molt millor.

 

La propassada edició, any de fastos (commemoració del 20 aniversari de la nostra proposta) i també de fites sanitàries nefastes, la Covid no va impedir la convocatòria online de la lectura ni tampoc que poguéreu seguir semipresencial o virtualment totes les activitats paral·lel·les que desplegàrem a través del nostre web www.tirantdelletra.com, revifat, implementat i actualitzat per sentir-nos més que mai a la vostra voreta.

 

Enguany, la transició a la normalitat ens permet fer un passet més enllà i desplegar algunes activitats d’esta 20 + 1 edició de forma presencial (amb les consabudes restriccions d’aforament  i mesures higièniques i sanitàries pertinents) i d’altres per mitjà de videoconferències. LLegiu amb atenció la programació, reserveu invitacions per a aquelles propostes que resulten del vostre interés, visiteu-nos, seguiu les retransmissions per streaming a través de la página web i, sobretot, reserveu dia i hora de lectura per llegir telemàticament amb nosaltres el Tirant.

 

Un “Tirant de lletra” que enguany  vol adherir-se a la commemoració de L’ANY BERLANGA des del vessant més afí entre Na Jordana i el seu col·laborador i cineasta: les Falles. Exposicions de cartells d’àudiovisuals de ficció fallera realitzats per Vicent Lorenzo, un il·lustrador  amb un estil i una tècnica que l’emparenta amb la tradició de l’Escola Valenciana de Cartellistes; concerts que amb instruments tradicionals valencians ens faran reviure la banda sonora dels films de Berlanga; projeccions cinematogràfiques de pel·lícules inèdites on el director es convertí en intèrpret o una sonora tronada o exhibició pirotècnica adobaran i esguitaran les sessions lectores en homenatge a un realitzador valencià tan caústic, mordaç i irònic com les autèntiques Falles i un erotòman que es va confessar gran admirador de la sensualitat desbordant del Tirant.

 

Ja sabeu, veniu, descarregueu-vos el Zoom, seguiu-nos per Facebook, per Twitter, per Instagram, o pel web i  llegiu amb nosaltres, perquè en els nostres dies la lectura és un acte privat. Però en l’època del Tirant la possibilitat de llegir només era privilegi d’uns pocs i la lectura es feia en comunitat. Era una activitat conjunta. Els oients en gaudien i es reconeixien com a membres del grup humà en què participaven i amb el qual, junts, podien ser més que cadascun d’ells individualment.

 

Pere Borrego Pitarch
President
Associació Cultural Fallera Na Jordana.