CARTELL XXI EDICIÓ//

MARTÍN FORÉS

Disseny gràfic,  arts plàstiques, il·lustració i muralisme

Naix a Llombai, (Ribera Alta. València). Artista multidisciplinari, realitza la seua primera exposició d’olis, dibuixos i aquarel·les als 20 anys. En 1986 entra a formar part del taller de decoració Bicent´s a Godella (València).

 

En 1990 s’independitza i munta el seu propi estudi on desenvolupa tècniques pròpies, destacant la del “faux marbre” i pintura al trompe l´oleil, (artificis), també mobles decorats a mà.

 

Fa treballs de pintura decorativa i murals a Marbella, Madrid, Salamanca, Múrcia, Comunitat Valenciana, Chicago, Nova York, Londres, París, Abuja (Nigèria), Malabo (Guinea Equatorial), Addís Abeba, (Etiòpia), Ginebra i amb el seu equip decora la taula principal per a celebrar la reunió del G-20 de Sant Petersburg el setembre de 2013.

 

Estudia paral·lelament disseny gràfic, aerografia i pintura digital.

 

Participa en diverses escenografies per al Teatre Principal (València) i la Fira de Xàtiva.

 

Com cartellísta ha guanyat més de 50 premis nacionals de cartells, destacant els tres de Falles de València en 2001, 2003 i 2004, a més dels de Fogueres d’Alacant, Setmana Santa Marinera de València, Expojove, Festival de la Cançó de Benidorm, Dia de la Dóna, Fira de Xàtiva, etc.

 

Va ser president de l’Associació Valenciana d’Amics del Cartell durant 2005.

 

Seleccionat en el 5é Internacional “Triennal of Stage Poster de Sofia. 2007” (Bulgària), finalista en el Concurs de cartells Francisco Mantecón, 2017 (Terras Gauda) on van participar 1.568 cartells de 62 països.

 

Ha il·lustrat múltiples reportatges i articles de premsa.

Ha sigut seleccionat en diversos concursos de pintura destacant, els del Certamen Europeu de Pintura Antonio López 2008, X Premi de Pintura Milagros Mir de Catarroja, Premi de Pintura Ciutat d’Algemesí 2008.

 

Actualment compagina el cartellisme amb les arts plàstiques i el muralisme.

 

Relació amb el món faller.
Guanyador de tres primers premis de cartells de Falles de València, 2001, 2003 i 2004 i un accèssit en 2006.

Disseny de múltiples cobertes per a llibrets de falla.

Disseny de la coberta del Llibret Na Jordana 2017 (Primer premi de la Generalitat Valenciana a la promoció de l’ús del valencià en els llibret de Falla).
Col·laborador artístic en Falla Infantil Municipal de València 2012 i 2016.
Disseny dels cartells corresponents als Aplecs de Xirimita i Tabal, 2017, 2018, 2019, 2020, realitzats amb motiu del “Tirant de lletra”, Na Jordana.

 

www.martinfores.com
instagram: @martinforesanz
www.facebook.com/martin.foressanz

VICENTE LORENZO DÍAZ

Cartellista, il·lustrador, retolista, escultor, pintor i artista faller

Naix el 1950 al barri del Carme de València. Cursa estudis de dibuix artístic i modelat a l’Escola d’Arts i Oficis Artístics de València i s’especialitza com a retolista, professió que arran del 1969 alterna  durant 45 anys amb la construcció de falles infantils, tasca on n’excel·leix sobretot entre meitat dels anys 70 i tota la dècada dels 80. També elabora múltiples esbossos de falles per a artistes consagrats i col·labora amb  diversos tallers estables de construcció de falles comandats entre altres per Miquel Santaeulalia, Vicente Agulleiro, Josep Martínez Mollà, Paco Mesado, els germans Colomina, Manuel Algarra, Paco López Albert, Pepe Puche , o  més recentment Vicente Francisco Lorenzo, el seu fill. Obté el 1r premi a la millor falla infantil de la secció especial el 1976 amb «Saba nova» plantada a la demarcació de Sant Vicent-Falangista Esteve i lidera i dirigeix el procés de realització de “S. M. La Festa” (Falla Na Jordana, 1985), un dels més recordats cadafals d’argument faller per la seua crítica, enginy i mordacitat.

 

Des del 1988, en què obté el 1r premi en la convocatòria de cartells de Falles de València, enceta paral·lel·lament una productiva trajectòria com a cartellista i il·lustrador d’esdeveniments i fites festives [ cartell anunciador de les festes de moros i cristians de Godella (1989, 1990, 1992); cartell de Falles de Torrent (1991);  cartell de Falles de València,1993 i 1996;  menció d’honor en els concursos de cartells de falles de València del 1990, 1992 i 1994; cartell de Falles de Sagunt (1994); cartell de Falles de Gandia (1995);  cartell de Carnestoltes del Cercle de Belles Arts de València (1995); Cartell del LXXV Aniversari de la Coronació de la Mare de Déu dels Desemparats (1998); cartell XVII edició “Tirant de Lletra” (2017)]. Crea il.lustracions i portades per a revistes com El Turista Fallero, Cendra, Artfa i diversos llibrets de falla [ Peu de la Creu (1998); Na Jordana (1995 i 1996); Camí de Montcada-Jacomart (2015), etc.]

 

De les seues mans han eixit figures per al Museu taurí de València, per al Museu d’Història de l’Art de Viena o per al Museu del Gegant Extremeny de Puebla de Alcocer.

 

A més d’acurat dibuixant i retratista, és autor de  pintures de tècnica precisa, realista, i de composicions rotundes que, en un desafiament propi de la postmodernitat, recorren a una iconografia extreta del kitsch dels cartells bèl·lics, cinematogràfics, comercials i dels còmics que agrupa amb desimboltura en composicions centrals, on la vivesa del color i el doble sentit sorprenen per la seua efectivitat.

 

En 2016, el Museu Faller de València li dedica l’exposició antològica «Lorenzo, traços, esbossos i cartells» com a tribut a la seua trajectòria artística i el 2019 exhibeix l’exposició «111 carteles del cine español» al centre comercial Nuevo Centro (València), que mostrava l’evolució del cartellisme cinematogràfic nostrat a través de recreacions a l’acrílic de cèlebres pasquins de cinema.

 

El 2020 es publica el catàleg r “Carteles R.E.A. Sí” que copsa la seua producció cartellística més recent.

ENDALT ARQUITECTES 

ENDALT Arquitectes és un estudi creatiu i multidisciplinari que naix en 2017 de la mà dels arquitectes Carles Rosaleny Gamón i Marcel·lí Rosaleny Gamón.

 

Al llarg de la seua formació en la Universitat Politècnica de València van tindre l’oportunitat de treballar en workshops internacionals amb algunes de les millors escoles d’arquitectura i disseny com la Central Saint Martin de Londres, la Facultat d’Arquitectura de Ljubljana o la Universitat Tècnica de Viena.

 

Mentre que Marcel·lí va completar la seua formació amb un màster en Direcció d’Art a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya i es troba actualment realitzant els estudis de Doctorat en Arquitectura, Carles va completar la seua formació en disseny gràfic i publicacions i ha treballat amb algunes editorials, a més de diferents col·laboracions amb revistes, llibrets i publicacions d’arquitectura. En els darrers anys, ha sigut nominat i premiat en diferents concursos de cartells i portades com els premis Ortifus de les Lletres Falleres 2021.

EXPLICACIÓ DEL CARTELL

El cartell anunciador de l’edició XXI del Tirant de Lletra naix directament d’un dels passatges més coneguts de la novel·la. Als capítols 126 i 127, Joanot Martotell es fa servir d’un original motiu cortés perquè el seu protagonista revele l’amor per la seua estimada Carmesina.

 

Tirant fa comprar un espill que amaga dins la seua mànega i en insistir-li Carmesina perquè li manifestara qui és la seua estimada, Tirant li dona l’espill i respon amb la frase protagonista del cartell:

Senyora, la ymatge que y veureu me pot donar mort o vida.”

Aquesta sentència extreta directament del llibre de Joanot Martortorell pretén convertir-se al cartell en una apel·lació directa a cadascun de nosaltres. La idea del joc de l’espill es manifesta mitjançant imatges especulars i simetries als diferents cartells. Al principal, es manifesta una imatge que vol ser al mateix temps un espill i un llibre totalment nu, representant així l’espera silenciosa d’aquell que ha declarat el seu amor i espera amb impaciència saber si és o no correspost.

 

Per això, al cartell, allò que dona vida al Tirant, apareix com una imatge especular, el que reflecteix l’espill alimenta i és salvació del nostre protagonista.

 

Som nosaltres qui podem donar vida o mort a Tirant, som nosaltres qui donem vida a les nostres lletres, a les nostres autores i autors, a la nostra cultura. Està en les nostres mans.