ASCENSIÓ FIGUERES  (Presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la LLengua)

2 d’octubre de 2009 – IX Edició “Tirant de lletra”.

La Nau- Universitat de València

L’Associació Cultural Fallera Na Jordana ha volgut enguany que siga la pregonera d’este acte, amb el qual la veterana entitat festiva i cultural inicia la commemoració del dia del tots els valencians, el 9 d’Octubre.

 

I ho fa amb la solemnitat que oferix este magnífic marc del claustre de la Universitat de València, l’edifici de La Nau. Vos assegure que no resulta fàcil abstraure’s al pes de la història i del coneixement que atresoren estes venerables columnes, símbols de la ciència, el coneixement i la cultura.

 

I si un símbol del Segle d’Or de les lletres valencianes ens ompli d’orgull, eixe és, sens dubte, el Tirant lo Blanc. El Tirant simbolitza la nostra història, la nostra cultura i la nostra llengua. I d’eixa font inesgotable de bellesa literària i poètica hem begut les generacions posteriors que estimem el que som.

L’Associació Cultural Fallera Na Jordana fa anys va triar l’obra mestra de Joanot Martorell per a organitzar una sèrie d’actes al voltant dels quals es reuniren diferents sectors socials i culturals valencians. Des d’aleshores, la campanya “Tirant de Lletra” s’ha convertit en el millor reclam, a través de la seua lectura col·lectiva, per a popularitzar “el millor llibre del món” com el va batejar Cervantes.

 

En un passatge del Quixot, on es narra l’escrutini i la crema dels llibres de cavalleria que havien tornat boig al cavaller castellà, Cervantes, en boca del capellà, diu: “váleme Dios que aquí está Tirante el Blanco […], he hallado en él un tesoro de contento y una mina de pasatiempos”.

 

Dins del mateix passatge, el capellà parla amb el barber i afirma: “Dígoos verdad, señor compadre, que por su estilo es éste el mejor libro del mundo: aquí comen los caballeros, y duermen y mueren en sus camas, y hacen testamento antes de su muerte, con estas cosas de que todos los demás libros de este género carecen”.

Potser en este edifici de La Nau, en les aules de l’antiga universitat de Filosofia i Lletres, s’ha repetit moltes voltes el mateix passatge.

 

I res millor que este claustre per a fer una crida a la ciutat de València, i per extensió a tota la Comunitat Valenciana, perquè commemorem no sols la data històrica del 9 d’Octubre, sinó també un dels escriptors valencians que més glòria ha donat a les nostres lletres i a la nostra llengua.

 

“A honor, llaor e glòria de Nostre Senyor Déu Jesucrist e de la gloriosa e sacratíssima Verge Maria, mare sua, senyora nostra, comença la lletra del present llibre, apellat Tirant Lo Blanc, dirigida per mossén Joanot Martorell, cavaller, al sereníssimo príncep don Fernando de Portugal”.

Com a presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, és un orgull participar en este pregó i animar-vos a fer el mateix durant la setmana d’actes que l’Associació Cultural Fallera Na Jordana ha organitzat amb l’entusiasme i la voluntat demostrada al llarg de les edicions anteriors: llegiu el Tirant, llegiu en valencià. Llegir en valencià consolida la nostra llengua i la nostra personalitat.

 

Na Jordana, estem d’acord, és més que una falla. Els seus 125 anys d’història li atorguen la categoria de ser una de les entitats festeres més antigues de la ciutat. El seu nom va unit a les festes més emblemàtiques del cap i casal. Dir Na Jordana és dir falla, cultura, fidelitat a València i a les seues tradicions.

 

Benvingut siga qui a sa casa ve. Estos dies seran desenes de persones les que passaran pel cau de la falla per a participar en la lectura del Tirant, dins de la campanya “Tirant de Lletra”: gent del món de la cultura, de l’art, de les lletres, de l’esport, del teatre, de la política i dels mitjans de comunicació, entre molts altres. Alumnes d’instituts i ciutadans anònims que volen participar en este homenatge que Na Jordana ret cada any al nostre llibre més emblemàtic.

 

També l’Acadèmia Valenciana de la Llengua se sumarà un any més a esta brillant iniciativa, com tots els anys des de la seua creació.

 

Com a presidenta de l’ens normatiu del valencià, felicite a tots els membres de l’Associació Cultural Na Jordana per la seua fidelitat a la història i a aquells personatges que, com Martorell, van aconseguir que la nostra literatura lluïra amb llum pròpia en aquell prolífic Segle d’Or.

 

Res millor que commemorar un altra fita històrica per al poble valencià, el 9 d’Octubre, amb un record permanent i inestimable per a un dels nostres millors escriptors, un valencià universal, un referent del nostre poble i un símbol de la llengua de tots els valencians.

 

Moltes gràcies.