ANNA BOTELLA GÓMEZ (Delegada del Govern a la Comunitat Valenciana)

1 d’octubre de 2011 – XI  edició “Tirant de lletra”.

La Nau- Universitat de València.

Bona nit.

 

Primer de tot, he d’agrair, de manera molt especial a la Falla Na Jordana, per haver-me invitat a estar hui, ací, amb tots vosaltres.

 

Gràcies perquè esta Falla forma part de la meua biografia i té un lloc destacat en els meus records d’infància. Per proximitat, perquè jo vivia molt a prop de la Falla, sempre era la primera que visitava. La primera que apareixia davant meu. I he de dir que mai m’ha defraudat. Sempre ha sigut una sorpresa. Sempre ha exhibit eixa inventiva, art i saviesa popular que l’han convertida en un referent en l’àmbit faller i cultural de la nostra ciutat.

 

Na Jordana sempre s’ha caracteritzat pel seu caràcter cívic i creatiu. Tots els anys es supera a si mateixa. És un exemple de com, fent les coses de manera festiva, però rigorosa, es pot aconseguir que tots i cadascun dels valencians ens reconeguem en ella tal com som.

Un poble que estima la seua cultura, la seua llengua i la seua tradició. Un poble que no oblida mai ni el caràcter lúdic que li és propi, ni el valor del treball i l’esforç que ha fet possible arribar a ser el que som actualment.

 

Ara, Na Jordana ens convoca al “Tirant de lletra”, una lectura pública del Tirant lo Blanc amb motiu de la commemoració del 9 d’octubre, dia del poble valencià. I crec que és important destacar este fet. Perquè no deixa de ser insòlit que en  estos temps se’ns convide a llegir.

 

En els nostres dies la lectura és un acte privat. Però en l’època del Tirant la lectura era en comunitat. Era una activitat col·lectiva. Els oients disfrutaven i es reconeixien com a membres d’un grup humà en el qual participaven i amb el qual junts podien ser més que cadascun d’ells individualment.

 

Per això, ara, és una gran iniciativa que Na Jordana ens recorde que llegir també és una manera de compartir harmònicament el temps de la nostra vida i la terra on vivim. Que la lectura es pot disfrutar de forma participativa i oberta.

 

Tots sabem que el Tirant és l’obra més emblemàtica del Segle d’Or de les lletres valencianes. Una creació cultural que és patrimoni universal. Però, en la meua opinió, allò que és més significatiu del Tirant no són els honors i reconeixements que ha acumulat al llarg de la història.

Mario Vargas Llosa, el darrer Premi Nobel de Literatura, un lector fidel i entusiasta del Tirant,

ens ha mostrat que el més important d’este gran llibre es troba en la seua capacitat per a “construir amb paraules i amb la imaginació un món que competix d’igual a igual amb el món en què vivim”.Eixe és l’ensenyament de la literatura, eixe és l’ensenyament del Tirant.

 

Nosaltres també necessitem hui la ficció que construeix mons i que projecta sentit. Eixa és la tasca de la creació artística en general i de la literatura en particular. Eixa és una manera de comprendre el món i comprendre com som nosaltres mateixos.

 

A més, no hem d’oblidar la poderosa lliçó que ens transmet la millor literatura: no hi ha creació sense transformació. Llegir el Tirant i mirar-nos en el Tirant és una manera de recordar una època en què València s’acostava a una modernitat encara per inaugurar, aportava el seu talent a la creació d’un món nou en què quasi tot estava per fer. Com avui. Per això hem d’agrair a Na Jordana la seua invitació a la lectura del nostre clàssic. Perquè este acte ens reuneix com una comunitat al voltant de la paraula viva de la nostra memòria, i perquè en recorda el que hem sigut i el que som.

Potser poques vegades com ara ha sigut tan urgent actualitzar el sentit de la creació literària: Crear i innovar, per a transformar i millorar. És a dir, progressar.

 

Per això, és un bon moment per a recordar que la lectura a la qual avui se’ns convida, no és un exercici privat, ni és una tasca contemplativa. En ella hi ha un impuls a l’acció.

 

Hui, ací i ara, l’acció capaç de construir un món en què puguem reconèixer-nos en el que ara som i en el que volem ser.

 

Gràcies a Na Jordana per recordar-nos-ho.

 

Gràcies a Na Jordana per invitar-nos a llegir com vam ser nosaltres els valencians i per incitar-nos a escriure el que volem ser.

 

Gràcies a Na Jordana per encomanar-me el pregó d’esta edició de Tirant de  Lletra. Em sent molt honrada d’estar esta nit aci.

 

Gràcies a tots vosaltres per la vostra atenció.

 

Visca el “Tirant de Lletra” i Visca Na Jordana.