AMÀLIA GARRIGÓS  (Periodista, presentadora i coordinadora de programes en Ràdio 9)

4 d’octubre de 2008 – VIII Edició “Tirant de lletra”.

La Nau- Universitat de València

Molt bona vesprada!

 

Des de l´ull del periodista, Na Jordana sempre és notícia per la seua extraordinària capacitat d´estar en moviment, treballar, crear, impactar i oferir, en un ambient meravellosament lúdic, compromís per la cultura.

 

Na Jordana està a punt de fer 125 anys i per celebrar-ho, torna als seus origens reproduint “El globo de Milà”, aquella primera falla del 1884. Època en la qual els valencians estaven encisats per l´aerostació. Antonio Martínez Latur, natural de Cofrents, era l´aeronauta més admirat: gimnasta, funambulista, acròbata… El seu nom artístic era Milà i es va fer cèlebre en morir a bord del seu globus. L´homenatge a l´intrèpid Milà va estrenar la història dels 125 anys del col.lectiu Na Jordana.

 

Valents eren també aquells primers fallers que lluitaven per aconseguir unes pessetes i poder així, plantar la falla. La mateixa “marca de fàbrica” seguix vibrant en els homes i en les dones de la Na Jordana del segle XXI. Vosaltres heu aconseguit en huit edicions que “El Tirant de Lletra” siga un ritual profundament estimat per la societat valenciana que s´uneix recuperant una activitat en decadència: la transmissió oral.

Mentre estem orfes d´històries narrades o contades, Na Jordana suplix esta orfandat amb la lectura compartida d´un altre intrèpid (Per cert!)  el Tirant Lo Blanc amb històries vitalistes de cavallers i d´amors sensuals escrites en la nostra llengua.

 

Descartes deia que “la lectura dels bons llibres és com una conversa amb els homes més il·lustres d´altres segles.” I estem, no davant d´un bon llibre, sinó del “millor llibre del món” (com el qualifica Cervantes al Quixot)

 

De manera que… Conversem amb els personatges del Segle d´Or de les lletres valencianes i ¡¡¡ TIREM DE LLETRA per molts anys!!!! VIU NA JORDANA!! Com versa el primer llibret de falla del 1884.

“Que la intensió, Com Déu mana

és bona, alegre i sincera

que en la plaça Na Jordana,

no falte en jamai foguera”

Que Així siga!. Gràcies.

Que Així siga!. Gràcies.